Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ

Για τη γέμιση: 2 κιλά χόρτα άγρια περιπου και ήμερα μαζί (λάπατα, καυκαλίθρες, , φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια), αρωματικά χόρτα: άνιθο, μάραθο, μαϊντανός 1/4 του κιλού φέτα, 5 αυγά, 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο ή ελαιόλαδο , 200 γραμμάρια αλεύρι, καλαμποκίσιο, αλάτι, πιπέρι.

Για τη ζύμη: 1/3 του κιλού καλαμποκίσιο,αλεύρι, 600 γραμμάρια γάλα, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο τριμμένο παξιμάδι, ένα αυγό χτυπημένο
πλένουμε καλά και ψιλοκό­βουμε μέσα σε λεκάνη όλα τα χορταρικά. Τ' αλατίζουμε και τ' αφήνουμε για μισή ώρα να μαραθούν. τα στρίβουμε ν' από μαραθούν εντελώς. Μετά τα στραγγίζουμε, στύβοντας τα  καλά να φύγουν τα υγρά τους.
προσθέστε  μέσα στη λεκάνη με τα στιμένα χόρτα το καλαμποκάλευρο  200 γρ. που έχουμε για τη γέμιση), τρίβουμε τη φέτα, σπάμε τ' αυγά προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο (ή το λάδι), και τ' ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.   
Tώρα την κρέμα της ζύμης: Bάζoυμε σε άλλη λεκάνη το 1/4 του κιλού καλαμποκίσιο αλεύρι. Κάνουμε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το αλάτι και το γάλα, λίγο λίγο τα ανακατεύουμε συνεχώς, ώσπου να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα
Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με τριμμένο παξιμάδι. Στρώνουμε, μέσα την μισή κρέμα , από πάνω το μίγμα της γέμισης, σκεπάζουμε με το άλλο μισή την κρέμα , τον στρώνουμε καλά, αλείφουμε την επιφάνειά του με ένα χτυπημένο αυγό και ψήνουμε τη λαχανόπιτά μας σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου. Χαράζουμε την επιφάνεια σε μπακλαβοτά κομμά­τια και φουρνίζουμε την πίτα. σε 175 βαθμούς σκεπασμένη με μια βρεγμένη με νερό λαδόκολλα περίπου 45 λεπτά

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons