ΦΛΟΓΕΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό αμυγδαλόψιχα
½ κούπα γαλέτα
1 αυγό χτυπημένο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού   
1κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη   
½ κιλό φύλλο κρούστας
 1 κούπα λιωμένο βούτυρο

Για το σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
½ κούπα μέλι
1 ½ κούπα νερό   
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

ΟΔΗΓΙΕΣ

Αναμιγνύετε καλά την αμυγδαλόψιχα, τη γαλέτα, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και το αυγό. Κόβετε όλο το φύλλο σε λουρίδες φάρδους 10 εκατοστών. Παίρνετε μια λουρίδα φύλλου, την αφήνετε με βούτυρο, τη διπλώνετε στη μέση και βάζετε μια κουταλιά από το μείγμα της γέμισης. Τυλίγετε φύλλο και γέμιση σε ρολό, σε σχήμα φλογέρας και τοποθετείτε τις φλογέρες, τη μια δίπλα στην άλλη, σε βουτυρωμένο ταψί. Τις αλείφετε με βούτυρο και τις ψήνετε για μίση ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC.
Βράζετε γι πέντε λεπτά το σιρόπι και περιχύνετε τις φλογέρες, αφού κρυώσουν, με ζεστό σιρόπι. 

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ



ΥΛΙΚΑ

10 κούπες γάλα          
1 κούπα ζάχαρη
Άρωμα βανίλιας
3 ½ κούπες σιμιγδάλι
8 αυγά
10 φύλλα κρούστας
1 κούπα βούτυρο

Για το σιρόπι:
650 γρ. ζάχαρη
3 κούπες νερό
Λίγη κανέλα

                                                      ΟΔΗΓΙΕΣ

Βάζετε σε κατσαρόλα εννέα κούπες γάλα να βράζει, μαζί με την ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας. Διαλύετε στο υπόλοιπο κρύο γάλα το σιμιγδάλι και το ρίχνετε, ανακατεύοντας συνέχεια, στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε συνεχεία με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει βράση και να πήξει. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, αφήνετε μα μισοκλείσει, πρόσθετε τα έξι αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε. Στρώνετε όλα τα φύλλα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και αδειάζετε, πάνω στα φύλλα την κρέμα. Χτυπάτε τα υπόλοιπα δυο αυγά με δυο κουταλιές ζάχαρη και περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας.  Ετοιμάζετε το σιρόπι, και όταν ψηθεί  πίτα ενώ είναι ακόμα καυτή, την περιχύνετε με το σιρόπι, και την πασπαλίζετε με κανέλα.

ΧΑΛΒΑΣ ΦΟΥΡΝΟΥ




ΥΛΙΚΑ

2 κούπες σιμιγδάλι, χοντρό
1 κούπα ψιλοκομμένη
Αμυγδαλόψιχα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα

½ κούπα αλεύρι
? κούπας βούτυρο
2 κουτ. γλυκού μπέικον πάουντερ
3 αυγά χτυπημένα
Για σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 ξύλο κανέλας
4-5 γαρύφαλλα
1 κομμάτι φλούδα λεμονιού

ΟΔΗΓΙΕΣ
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνετε ένα-ένα το αυγά. Χτυπάτε το μείγμα για τρία λεπτά και προσθέτετε το μπέικον πάουντερ, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ρίχνετε το γάλα και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας συνεχώς.  Αδειάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 180οC, για 45 λεπτά. Βράζετε για πέντε λεπτά το σιρόπι, πετάτε τη φλούδα, το ξύλο κανέλας και τα γαρύφαλλα. Το ξύλο κανέλας και τα γαρύφαλλα και περιχύνετε ζεστό τον χαλβά με το ζεστό σιρόπι.

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ



ΥΛΙΚΑ                      

20 φύλλα κρούστας
2 κούπες αμυγδαλόψιχα
Ξεφλουδισμένη
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα βούτυρο
½ κούπα κονιάκ
½  κούπα γαλέτα
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
3 κούπες νερό
1 ξύλο κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
Φλούδα λεμονιού

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χοντρό κόβετε την αμυγδαλόψιχα και την αναμιγνύεται με τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθετέε το κονιάκ, τη γαλέτα και ζυμώνετε καλά. Απλώνετε τα φύλλα πάνω σε επιφάνεια και το κόβετε σε τρεις λουρίδες. Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε αυτό κάθε λουρίδα φύλλου με ένα πινέλο. Τοποθετείτε μια κουταλιά γέμιση στο ένα άκρο κάθε λουρίδας διπλώνετε τη γωνία του φύλου πάνω στην γέμιση και τυλίγετε σε τρίγωνο όλο το φύλλο. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία με όλες τις λουρίδες, αλείφετε  από πάνω όλα τα τρίγωνα με βούτυρο και τα τοποθετείτε σε ταψί στην σειρά. Ψήνετε τα μπουρεκάκια στους 180οC, μέχρι να ροδίσουν. Ετοιμάζετε το σιρόπι με όλα τα υλικά, και πετάτε το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και τη φλούδα. Όταν ψηθούν τα μπουρεκάκια, τα βγάζετε, τα αφήνετε να μισό κρυώσουν και τα βουτάτε το χλιαρό σιρόπι που φτιάξατε.

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

ΜΥΑΛΑ ΒΡΑΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ

2 μοσχαρίσια μυαλά
5 κουτ. ξίδι
Λαδί, αλάτι,
Πιπέρι, μαϊντανός

                                        ΟΔΗΓΙΕΣ

Αφήνετε τα μυαλά σε κρύο  νερό με το μισό ξίδι για μια ώρα. Τα βράζετε σε νερό που βράζει, με αλάτι, να βραστούν για 20 λεπτα.Τα στραγγίζετε, αφαιρείτε τη μεμβράνη και κόβετε σε φέτες.Τα σερβίρετε με λαδόξιδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ


ΥΛΙΚΑ

½ κιλό ρεβίθια
1 κούπα αλεύρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουτ. σούπας μαϊντανός αλάτι, πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ


Βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί, τα σουρώνουμε  και τα βράζουμε για μίση ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλέθουμε στο μπλέντερ αφήνοντας λίγα μικρά κομμάτια. Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα ρεβίθια, τον μαϊντανό, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι, και τη ντομάτα λιωμένη.  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και αφού κάψει παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά από το υλικό και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Μόλις ροδίσουν από την μια την μεριά, τους γυρίζουμε από την άλλη. Βάζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι και σερβίρουμε ζεστούς.

ΤΥΡΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


 ΥΛΙΚΑ          

250 γρ. κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί
αλεύρι
λάδι
λεμόνι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Κόβετε το τυρί σε φέτες πάχους 1 εκατοστό και τις βρέχετε με κρύο νερό και τις αλευρώνετε, τις τηγανίζετε σε τηγάνι όπου έχει κάψει το λάδι. Μόλις ροδίσουν από τη μια πλευρά τις γυρίζετε από την άλλη και τις σερβίρετε ζεστές περιχυμένες με χυμό λεμονιού.

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ

150 γρ. ταραμάς
½ κιλό ψωμί ή πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
1 λεμόνι
άνηθος, μαϊντανός,
αλεύρι
λάδι

                                                  ΟΔΗΓΙΕΣ

Αφαιρείτε τις κόρες από το ψωμί και το μουσκεύετε σε νερό μέσα σε ένα μπολ η βράζετε τις  πατάτες και τις λιώνετε. Προσθέτετε τον τάραμα, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύετε τα υλικά και τα βάζετε στο ψυγείο για μίση ώρα να σφίξει το μείγμα.
Πλάθετε μικρά κεφτεδάκια, αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν καλά. Σερβίρονται ζεστοί.

ΜΠΕΚΡΗΣ ΜΕΖΕΣ



ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μπούτι μοσχαρίσιο χωρίς κόκαλα
½ κιλό ντομάτες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές αλεύρι
2 φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
κουταλάκι του γλυκού κανέλα
5-6 πιμέντα σπόροι
Αλάτι, πιπέρι

Μερίδες 6

ΟΔΗΓΙΕΣ


Κόβουμε το κρέας σε
κύβους, τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τα σοτάρετε σε κατσαρόλα με το βούτυρο για 5 λεπτά.
Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε και αυτά, ανακατεύοντας καλά. Προσθέστε τις ντομάτες λιωμένες, το κρασί, τη δάφνη, κανέλα, το θυμάρι, τους σπόρους μπαχάρι, το μαϊντανό και αλάτι & πιπέρι και ανακατεύετε
Σιγοβράστε για περίπου 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του χρόνου μαγειρέματος ανακατεύουμε το φαγητό, σε τακτά χρονικά διαστήματα και προσθέστε λίγο κρασί ή ζεστό νερό, αν πιο υγρό είναι απαραίτητη.
Σερβίρετε ζεστό με πατάτες τηγανητές ή απλό λευκό πιλάφι.

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ


ΥΛΙΚΑ


1 πακέτο μακαρόνια Νο6
1 κούπα ψιλοκομμένα ντοματάκια
2 ποτήρια τυρί τριμμένο
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα  
1 κουταλάκι ρίγανη
2 κουταλιές βούτυρο αλμυρό  
2 κουταλάκια ψιλοκομμένο βασιλικό
Αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σ μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, τη βάζουμε σε μεγάλη θερμοκρασία και, όταν κοχλάσει το νερό, ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε για περίπου 7 λεπτά. θα βγάλουμε τα μακαρόνια και θα τα σουρώσουμε πριν είναι 100% έτοιμα, ώστε να μην λασπώσουν αργότερα στο ταψί. παίρνουμε ένα ταψί και με ένα πινέλο  απλώνουμε τις δύο κουταλιές βούτυρο παντού, ώστε να βουτυρώσουμε όλο το ταψί μας για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια. ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα απλώνουμε. Από πάνω ρίχνουμε λίγο αλάτι, και το ψιλοκομμένα ντο ματάκια. Απλώνουμε καλά τα ντο ματάκια  και προσθέτουμε το πιπέρι, τη ζάχαρη, το ψιλοκομμένο βασιλικό και λίγο ρίγανη. Ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά ώστε όλα τα υλικά να αναμειχθούν με τα μακαρόνια μας.Από πάνω ρίχνουμε το τυρί τριμμένο και το απλώνουμε καλά. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να δούμε ότι έχει λιώσει το τυρί Τα μακαρόνια φούρνου είναι έτοιμα.

ΣΑΛΣΤΑ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ


ΥΛΙΚΑ

1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας ξύδι
2 κουτ. Σούπας χυμός λεμονιού
3 κουτ. Σούπας γαλέτας
2 κούπες ψιλοκομμένες μαϊντανός
1 κούπα λάδι
Αλάτι, πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε ώσπου να γίνουν μια ομοιόμορφη πυκνόρρευστη σάλτσα. Την σερβίρετε κρύα.
Γίνετε περίπου 2 κούπες και συνοδεύει ζυμαρικά και σαλάτες,

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

ΥΛΙΚΑ
4 χοιρινές μπριζόλες (χωρίς κόκαλο)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1/2 κουταλιά της σούπας ανάμικτα μπαχαρικά σχάρας
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ
Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τις μπριζόλες, το ελαιόλαδο, τη πάπρικα, και τα ανάμικτα μπαχαρικά. αναμείξτε το κρέας με τα μπαχαρικά αλάτι πιπέρι . Σκεπάστε το μπολ και τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, ή από το βράδυ ακόμη καλύτερα .
Ετοιμάστε τα κάρβουνα, τοποθετείστε τις μπριζόλες στην σχάρα. Ψήστε σε κάθε πλευρά για 8-10 λεπτά. Ρυθμίστε το χρόνο ψησίματος ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Σερβίρετε τις μπριζόλες κατευθείαν από τη σχάρα με πατάτες και πράσινη σαλάτα. Καλή Όρεξη!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

                                        ΥΛΙΚΑ
1 κούπα λάδι
1 κοτόπουλο σε μερίδες
1/2 κούπα χυμό λεμονιού (φρέσκο)
2 κιλά πατάτες σε κομμάτια
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

                                       ΟΔΗΓΙΕΣ 
Ζεστάνετε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το κοτόπουλο  καλά, απ' όλες τις πλευρές. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Προσθέστε δυο κούπες  ζεστό νερό, σκεπάστε το και σιγοβράστε ώσπου να μισό ψηθεί το κοτόπουλο. Προσθέστε της πατάτες,  Περάστε της πατάτες από το τηγάνι να κοκκινίσουν, δε λιώνουν στο βράσιμο και γίνονται πιο νόστιμες. Και συνεχίστε το βράσιμο και να μείνει το φαγητό με λίγη σάλτσα. 
                                                    

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Πάσχα των Ελλήνων
«Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος·
αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή»

Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει. Πάσχα τό τερπνόν, άμωμον, μέγα. Πάσχα πανσεβάσμιον. Πάσχα εν χαρά αλλήλους περιπτυξώμεθα. Ω Πάσχα λύτρον λύπης...

«Δια τοιούτων στιχηρών, εξ ων αναπέμπεται ευφροσύνη και αγαλλίασις ανεκλάλητος, η Εκκλησία υμνεί και πανηγυρίζει την Ανάστασιν του Σωτήρος», έγραφε ο γλυκύτατος κυρ’ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, («ΕΦΗΜΕΡΙΣ», 24 Απριλίου 1888).
Κι ύστερα, εκεί στη Δεξαμενή στην ταβέρνα του Καχριμάνη, καταπιανόταν με ιστορίες για «Μαυρομαντηλούσες», «Λαμπριάτικους ψάλτες», «Πάσχα ρωμέϊκο» στην «Αγι’ Αναστασιά». Το δειλινό άφηνε δειλά το χειρόγραφό του στα γραφεία του «Εμπρός», ή της «Ακροπόλεως» κι έφευγε, ακροπατώντας, για τον άγιο Ελυσαίο στην Πλάκα, παρέα με τον εξάδελφό του, τον άλλο Αλέξανδρο, τον Μωραϊτίδη, να ψάλλουν στις ακολουθίες του πάθους.
Τα Χριστούγεννα, η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης. Το Πάσχα όμως είναι η λαμπρότερη, η πανηγυρικότερη, η γλυκύτερη. Δεμένη αρμονικά με την άνοιξη, με τη φύση στην καλύτερή της ώρα, με την περίτρανη νίκη που καταγάγει το κάλλος, η ζωή και το φως απέναντι στο σκοτάδι.
Η Κυριακή του Πάσχα στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία ορίζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή Ισημερία. Ως κινητή γιορτή παρασύρει ημερολογιακά ολόκληρο τον εορταστικό κύκλο, από το άνοιγμα του Τριωδίου μέχρι την Πεντηκοστή και του αγίου Πνεύματος.

Από το Πισάχ των Αιγυπτίων στο Πάσχα των Ελλήνων


Πριν την εμφάνιση του χριστιανισμού, το Πάσχα ήταν γιορτή των Αιγυπτίων σχετιζόμενη με την εαρινή Ισημερία. Ανάλογες γιορτές είχαν κι οι υπόλοιποι ανατολικοί λαοί.
Ελέγετο Πισάχ και σήμαινε το πέρασμα του ηλίου από τον Ισημερινό, όταν η μέρα άρχιζε να γίνεται μεγαλύτερη από τη νύχτα. Ήταν γιορτή της ζωής και του φωτός κατά του σκότους και του θανάτου. Συμβολισμός πού αναδείχθηκε με την ενσάρκωση του θείου Λόγου και διατηρείται ολοζώντανος με τις ακολουθίες της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, της άκρας ταπείνωσης, του φρικτού πάθους, της ταφής εν μνήματι καινώ και της ένδοξης Ανάστασης.
Τις τελετές οι ανατολικοί λαοί συνόδευαν με αιματηρές αλλά και αναίμακτες θυσίες στο φως και τη ζωή. Από εκεί κρατήσαμε τη σφαγή του αμνού το Μ. Σάββατο και την προσφορά των καρπών της γης (τα άζυμα), τας απαρχάς των καρπών. Κατά τον Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς, Ότε οι ένδοξοι μαθηταί εν τω νιπτήρι του Δείπνου εφωτίζοντο, τέλεσε συμβολικά με άρτον και οίνον τη θυσία, αναφορά στη δική του ως Αμνού του Θεού.
Τω καιρώ εκείνω ήγγιζεν η εορτή των αζύμων, η λεγομένη Πάσχα. Ο Ιησούς αναφερόμενος στη θυσία είπε στους μαθητές Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν.
Aπό τους Αιγυπτίους πήραν οι Εβραίοι τη γιορτή του Πάσχα, αφού έζησαν αιώνες στον ζυγό των Φαραώ. Από τις αιγυπτιακές επιρροές τους απάλλαξε με επιμονή και αυστηρότητα ο Μωϋσής, όταν, κατά την Διαθήκη, τους απελευθέρωσε.
Σε ανάμνηση της εξόδου, οι Εβραίοι διατήρησαν τη γιορτή με το ίδιο σχεδόν όνομα. Πεσσάχ. Αυτό δε το Εβραϊκό Πάσχα εορταζόταν την 14η Νισάν, ημέρα της πρώτης πανσελήνου μετά την εαρινή Ισημερία, οπότε θυσίαζαν τον αμνό. Από την 15η Νισάν άρχιζε το επταήμερο των αζύμων. Έτσι από το Πισάχ των Αιγυπτίων, φτάνουμε στο Πεσσάχ των Εβραίων. Κι από κει στο Πάσχα των Ελλήνων.
Το Πεσσάχ των Εβραίων, ήσαν ακριβώς οι μέρες του Θείου Δράματος.
Οι Ευαγγελιστές Μάρκος, Ματθαίος και Λουκάς, τοποθετούν τον Μυστικό Δείπνο στο βράδυ της 14ης Νισάν που κατά το εβραϊκό έθος είναι η αρχή της επόμενης ημέρας.
Διΐστανται οι εκτιμήσεις για το αν ο Ιησούς σταυρώθηκε την 14η Νισάν ή την επομένη, των αζύμων, ημέρα που οι Εβραίοι εόρταζαν τρώγοντας πικρά χόρτα της ερήμου, άζυμον άρτον (χωρίς μαγιά) και αμνό με άθραυστα κόκκαλα. Γι’ αυτό του Ιησού στο Σταυρό ου κατέαξαν αυτού τα σκέλη.
Κατά τους τρεις Ευαγγελιστές η Σταύρωση έγινε την 15η, κατ’ άλλους την 16η Νισάν. Μόνο ο Ιωάννης είναι κατηγορηματικός για την 14η Νισάν, ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα. Η διαφωνία των Ευαγγελιστών είναι φαινομενική, γιατί η μέρα των Εβραίων άρχιζε από το δειλινό της προηγούμενης, και εντοπίζεται στον υπολογισμό έναρξης της καινούργιας ημέρας.

Το χριστιανικό Πάσχα –καινόν, άγιον, μυστικόν– είναι η συνέχεια του αιγυπτιακού και του εβραϊκού, καθαγιασμένο στην ανάμνηση του φρικτού πάθους και της ένδοξης Ανάστασης του Ιησού. Σήμερον πάσα κτίσις αγάλλεται και χαίρει, ότι Χριστός Ανέστη και Άδης εσκυλεύθη.
Πανάρχαιοι συμβολισμοί του Φωτός και του σκότους, της Ζωής και του θανάτου. Ει και εν τάφω κατήλθες, Αθάνατε, αλλά του Άδου καθείλες την δύναμιν· και ανέστης ως νικητής. Διαδραματίζουν ρόλο γενόμενοι κεντρικοί άξονες του δράματος από τον ερχομό επί πώλου όνου μέχρι την Ανάσταση. Και συγχρόνως γίνονται τα θεμέλια της νέας θρησκείας.
Οι πρώτοι χριστιανοί, Εβραίοι στην πλειοψηφία, ακολουθούντες τον Πέτρο που αντιλαμβανόταν τον χριστιανισμό ως εβραϊκή αίρεση, συνεόρταζαν το Πάσχα, δυσκολευόμενοι ν’ αποκοπούν από τα έθιμα της Συναγωγής. Όμως η πολιτική του Παύλου, αποστόλου των εθνών, επικράτησε. Στρεφόμενος στα έθνη, έβγαλε τη νέα θρησκεία από τα στενά όρια του εβραϊσμού και την κατέστησε παγκόσμια. Έτσι ο χριστιανισμός κατέκτησε τις καρδιές εκατομμυρίων ψυχών κι έγινε η ελπίδα στο σκοτάδι.
Δεκαετίες μετά διαμορφώθηκε το τελετουργικό το Πάσχα, μέσα από σειρά ηθών και εθίμων, έγινε η λαμπρότερη και γλυκύτερη γιορτή της νέας θρησκείας, ιδιαίτερα στους ανατολικούς λαούς όπου έχει ρίζες βαθιές.
Η Θυσία του αμνού και η δάφνη του Απόλλωνα
Το Πάσχα για τους ορθόδοξους λαούς της Ανατολής, εκτός από λαμπρή θρησκευτική γιορτή, είναι λαϊκό πανηγύρι.
Αύτη η κλητή και αγία ημέρα, η μία των Σαββάτων, η βασιλίς και κυρία, εορτών εορτή και πανήγυρις εστί πανηγύρεων.
Γιορτή του θνήσκοντος και συγχρόνως του αναστάντος Θεού. Του γλυκυτάτου έαρος, του ηλίου και του φωτός, της ζωής και της ομορφιάς, των λουλουδιών και των ύμνων. Η πλάση βγαίνει αναγεννημένη από τη νύχτα του χειμώνα, ένας γνήσιος λυρισμός που ο λαός έχει άρρηκτα συνδέσει με τα πλούσια έθιμά του.
Στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλους ορθόδοξους λαούς, το Πάσχα είναι ξέφρενο πανηγύρι χαράς, ξεφάντωμα γλεντιού, ημέρα άκρατης ευωχίας με τον οβελία και το κοκορέτσι να τσικνίζουν, τα κόκκινα αυγά, τα κλαρίνα κι οι πίπιζες να λαλούν την ελληνική λεβεντιά όπου χορεύει την ιτιά.
Πλήθος εθίμων ομορφαίνουν τις λαμπριάτικες ημέρες. Τα κόκκινα αυγά, τά κουλούρια, το αρνί που θα σφαχτεί στην αυλή με τά παιδιά γύρω να κλαιν για την απώλεια του πανέμορφου προβάτου, το κοκορέτσι, η λαμπριάτικη λαμπάδα δώρο στο βαφτιστήρι, τα καινούργια ρούχα, η μαγειρίτσα τη νύχτα της Ανάστασης, ο σταυρός στην είσοδο καμωμένος με τον καπνό της αναστάσιμης λαμπάδας, το γιορτινό τραπέζι, το φως της Λαμπρής.
Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Υιόν τον αναστάντα εκ νεκρών, που μεταφέρεται με δέος και διατηρείται σαράντα μέρες στο καντήλι!
Αλλά κι η δάφνη του Απόλλωνα!
Πανάρχαιο σύμβολο νίκης πού υποδεχόμαστε θριαμβευτικά. Δάφνες στόλιζαν τον περίκαλλο ναό των Δελφών, δάφνες μασούσε η Πυθία την ώρα του χρησμού, δάφνες στη λατρεία του Πυθοκτόνου Απόλλωνα, άξιου νικητή του φοβερού δράκοντα Πύθωνος.
Με δάφνες τιμάται στην ελληνορθόδοξη λατρεία και ο Αναστάς Κύριος που νίκησε το θάνατο, σκυλεύσας τον Άδη, και κατέαξε αυτού τα σκότη.
Κλωνάρια δάφνης με φοίνικες κρατούσαν οι Ιουδαίοι κατά την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα επί πώλου όνου.

Στη διαδικασία διαδοχής των λατρευτικών τύπων, η Απολλώνεια δάφνη καθίσταται αδιαφιλονίκητη στη γιορτή της Λαμπρής. Στην πρωϊνή λειτουργία του Μ. Σαββάτου, όπου γίνεται μνεία της Αναστάσεως, μόλις ο παπάς βροντοφωνάξει Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην..., παίρνει χούφτες δαφνόφυλλα από το πανέρι και τα σκορπά δεξιά κι αριστερά στην εκκλησία.

Τότε σημαίνουν οι καμπάνες, οι γέροντες χτυπούν τα στασίδια, οι άντρες πυροβολούν στον αέρα, τα παιδιά θορυβούν, οι γυναίκες πετούν στο δρόμο πήλινες στάμνες και λαγήνια. Η παρατεταμένη κωδωνοκρουσία δίνει τον γιορταστικό, τον αναστάσιμο τόνο. Ο λαός με τον σκόπιμο πανζουρλισμό και τη χλαπαταγή, δεν πληροφορείται, παρά πραγματοποιεί –κατ’ αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο– την Ανάσταση, ή μάλλον την πρώτη Ανάσταση. Εξ ου κι η φράση Έγινε Ανάστα ο Θεός.
Η δάφνη, όπως στο μαντείο των Δελφών, έχει και εδώ ρόλο προστατευτικό, χωρίς να χάνει την απολύτως μυστηριακή της δύναμη. Πιστεύεται πως αν τα δαφνόφυλλα που σκορπίζει ο παπάς την ώρα του Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην, τα πιάσεις στον αέρα πριν πέσουν στο δάπεδο, διατηρούν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα καίνε σε περίπτωση ματιάσματος, αβασκαμού, και τα φυλάγουν στα μπαούλα με τα ρούχα για να εξολοθρεύουν το σκώρο.
Αλεξίκακος ο ρόλος της δάφνης. Διώχνει μακριά τη βασκανία, τα βλαβερά ζωύφια, προφυλάσσει από τη φθορά.
Άλλοτε κι οι τάφοι, που τότε ήσαν μέσα στην εκκλησία, την Ανάσταση στολίζονταν με δάφνες. Στο ποίημα του Σολωμού Ημέρα Λαμπρής διαβάζουμε:
Δάφνες εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι
και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μανάδες.
Λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι
από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες.
Κάθε πρόσωπο λάμπει απ’ τ’ αγιοκέρι
όπου κρατούνε οι χριστιανοί στο χέρι...
Λαμπριάτικες κουλούρες κι ευχές, συμπληρώνουν το σκηνικό. Α· και το δώρο της νονάς στο βαφτιστήρι.
– Χριστός Ανέστη!
– Αληθώς ο Κύριος!...


Εκείνο όμως που δίνει στο Πάσχα εντελώς ελληνική φυσιογνωμία και το κάνει ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είναι το ψήσιμο του αρνιού. Ο παραδοσιακός οβελίας.
Το ιερό σφάγιο της οικογένειας, έθιμο κληρονομημένο απ’ τούς αρχαίους λαούς με τις αιματηρές θυσίες στις μεγάλες γιορτές. Το σφαγμένο αρνί πού σιγοψήνεται στη σούβλα, συγκεντρώνει γύρω τις ολόθερμες ευχές συγγενών, φίλων, ολόκληρο τον περίγυρο της μικρής κοινωνίας της ελληνικής υπαίθρου, σε ένα είδος θυσίας και σπονδής, όμοιας με τις θυσίες και τις σπονδές οίνου.
Η ελληνική φιλοξενία, μέγιστη αρετή της φυλης, τις μέρες του Πάσχα μεγαλουργεί και δοξάζεται. Κι η χαρά για τη Ζωή εν τάφω που ανέστη εκ νεκρών, φωτίζει τα πρόσωπα τη μέρα τούτη της πανανθρώπινης γιορτής. Ο Άδης επικράνθη και γαρ κατηργήθη....
Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια· εορταζέτω γουν πάσα κτίσις την έγερσιν Χριστού, εν η εστερέωται...

Πηγή

http://www.booksinfo.gr/literature/pasxa/index.html

ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ


                               Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ
παρασκευής παραδοσιακού κοκορετσιού
Το κοκορέτσι είναι παραδοσιακό φαγητό το οποίο παρασκευάζεται από εντόσθια αρνιού και  το παρασκευάζουμε της άγιες μέρες του Πάσχα, αλλά οι Μερακλήδες το προτιμούν ποιο συχνά .Είναι ο αγαπημένος  μεζές του Έλληνα που συνοδεύετε  με κρασί μέχρι να ψηθεί το αρνί.

                                   ΥΛΙΚΑ:
3-4 αρνίσιες αντεριές
2 συκωταριές
4 λεμόνια
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
λιωμένο σκόρδο
Η Παρασκευή του κοκορετσιού γίνεται μία μέρα πριν το ψήσιμο,

              ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Σε μια λεκάνη με νερό γυρίζουμε όλα τα έντερα ένα, ένα ξεχωριστά, με την βοήθεια ενός μικρού ξύλου Θα πρέπει όλες οι ξένες ύλες  που υπάρχουν στο εσωτερικό των εντέρων να καθαριστούν προσεκτικά και σχολαστικά. Η διαδικασία αυτή είναι επίπονη πολύ σημαντική για την υγεία μας και την νοστιμιά του κοκορετσιού μας.
Αφού γυρίσουμε όλα τα έντερα και τα πλύνουμε προσεκτικά με καθαρό νερό , τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με μείγμα από χυμό λεμονιού, ρίγανη και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. πλένουμε με νερό τα εντόσθια και τα κόβουμε σε μεζέδες μετρίου μεγέθους. Τα αλατίζουμε τους βάζουμε πιπέρι, ρίγανη λιωμένο σκόρδο και τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο.

           ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΥΛΙΓΜΑ

βγάζουμε τα υλικά από το ψυγείο και ξεκινάμε το τύλιγμα.Παίρνουμε την σούβλα και περνάμε προσεκτικά και εναλλάξ τις συκωταριές στην σούβλα. ΠΧ  πνευμόνι μετά συκώτι μετά γλυκάδι κοκ. να μην τοποθετούνται ίδια μέρη κρέατος συνεχόμενα.
Αφού γεμίσουμε την σούβλα με τους μεζέδες ομοιόμορφα, ξεκινάμε το τύλιγμα .
κάποιο δεύτερο άτομο το οποίο θα γυρίζει την σούβλα σιγά, σιγά ώστε να μας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Παίρνουμε την άκρη του εντέρου και την δένουμε ένα κόμπο στην αρχή του κοκορετσιού. Στην συνέχεια ξεκινάμε να τυλίγουμε το έντερο κυκλικά γύρω, γύρω από τους μεζέδες χωρίς να σφίγγουμε υπερβολικά.
Μόλις τελειώσει το πρώτο έντερο συνεχίζουμε με το επόμενο έντερο για να συνεχίζουμε το τύλιγμα. Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να καλυφθεί όλο το κοκορέτσι  ομοιόμορφα με έντερα και να μην διακρίνονται πλέον οι μεζέδες. Κατά το τύλιγμα σφίγγουμε μέτρια τα έντερα και όχι πολύ σφιχτά διότι κατά το ψήσιμο υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα έντερα και το κοκορέτσι μας να ανοίξει.

                 ΨΗΣΙΜΟ

Μόλις τελειώσουμε το τύλιγμα του κοκορετσιού το διπλώνουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε την σούβλα όρθια σε ένα καθαρό σημείο και στο κάτω μέρος της βάζουμε ένα ταψί διότι θα βγάλει πολλά υγρά και το αφήνουμε όλη νύχτα να στραγγίζει. το ψήνουμε γυρίζοντας την σούβλα με το χέρι ή με κάποιο μοτέρ  για 1¨30 ώρα περίπου χωρίς να το αλείψουμε με τίποτα. και αυτό θα είναι ποιο γρήγορα έτοιμο από το αρνί μας. Και Χριστός Ανέστη

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ


ΥΛΙΚΑ
20 αυγά
1 βαφή για τουλάχιστον 20 αυγά
1/2 φλ. ξύδι

ΟΔΗΓΙΕΣ
Αδειάζουμε την βαφή σε ένα φλυτζάνι με νερό και την διαλύουμε καλά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τόσο νερό όσο να καλυφθούν τα αυγά.
Προσθέτουμε την βαφή και το ξύδι.
Τοποθετούμε τα αυγά, στον πάτο της κατσαρόλας προσεκτικά να μην μας σπάσουν .
Τα τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μια εστίας φωτιάς
Μόλις αρχίσει ο βρασμός μετράμε τον χρόνο. 4 λεπτά για μελάτα, 8 για καλά βρασμένα.
Με μία τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε τα αυγά σε ένα λεκανάκι και ένα, ένα τα περνάμε με ένα πανάκι βρεγμένο με λάδι, όπως είναι καυτά για να γίνουν γυαλιστερά.

Παραδοσιακά σχέδια επάνω στα αυγά με τριφύλλι 




Μπορούμε να κάνουμε παραδοσιακά σχέδια, παίρνουμε διάφορα χλωρά φυλλαράκια, όπως από τριφύλλι, ή και ότι άλλο φυλλαράκι σχεδίου επιθυμείτε. Το βρέχουμε και το κολλάμε επάνω στο πλυμένο και άβραστο αυγό, και δένουμε το αυγό γύρω, γύρω με ένα τούλι ή με μια κάλτσα (καλτσόν) και τα βράζουμε οπός παραπάνω. Τελειώνοντας το βράσιμο λύνουμε το τούλι και αφαιρούμε το φυλλαράκι και έχουμε επάνω στο αυγό την ζωγραφιά του.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ

για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι
2 κιλά σκληρό αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
150 γρ. μαγιά φούρνου
3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
10 αυγά
700 γρ. ζάχαρη
λιγο ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φακελάκι βανίλια
2 κουταλιές γλυκάνισο
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
3 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό
αμυγδαλόψιχα σε λεπτά κομμάτια

ΟΔΗΓΙΕΣ

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε αλάτι και δυο κουταλιές  του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτουμε  4 φλιτζάνια αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά.  Τοποθετούμε  την ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. μέχρι η ζύμη για το τσουρέκι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της. Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και βάζομε  το προζύμι σε μια λακκούβα που ανοίγουμε στην μέση. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο. προσθέτουμε τη βανίλια, το γλυκάνισο, και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και το προζύμι. συνεχίζουμε ζυμώνοντας την  ζύμη για καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα από την λεκάνη. Αφού το ζυμώσουμε καλά  σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει  θα είναι έτοιμο μόλις γίνει περίπου η διπλάσια σε όγκο. Τα πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρομένο  ταψί. Και τα αφήνουμε  περίπου  δύο ώρες να φουσκώσει σκεπασμένη  με μια πετσέτα. Σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 C τοποθετούμε το ταψί αφού αλείψουμε το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλίσουμε με την αμυγδαλόψιχα. θα είναι έτοιμα περίπου σε  45-50 λεπτά.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ


















ΥΛΙΚΑ

1 συκωταριά
• έντερα
• 1 φλιτζάνι λάδι
• 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
• μερικά  κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι μέτριο ξερό ψιλοκομμένο
• 3 αυγά
• 2 λεμόνια
• λίγο άνηθος  

ΟΔΗΓΙΕΣ

πλένουμε σχολαστικά τα έντερα και την συκωταριά τα ζεματίζουμε σε καυτό νερό. αφού βράσουν τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.. Σε μια κατσαρόλα με καυτό λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα και προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα, προσθέτουμε τα μαρούλια τον άνηθο αλάτι και το πιπέρι. προσθέτοντας το ανάλογο νερό, Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά
Μόλις βράσει.  Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάμε καλά  και σιγά, σιγά τον χυμό λεμονιού,  συνέχεια λίγο, λίγο προσθέτουμε το ζουμί από την μαγειρίτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς για να μην κόψει. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας ελαφρά για να πάει το αυγολέμονο παντού.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ


ΥΛΙΚΑ
2 κιλά σκληρό αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
150 γρ. μαγιά φούρνου
3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
10 αυγά
630 γρ. ζάχαρη
3 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φακελάκι βανίλια
λίγο  γλυκάνισο
λιγη μαστίχα κοπανισμένη
2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε  νερό
αμυγδαλόψιχα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε αλάτι δυο κουταλιες του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε  την ζύμη σε ζεστό μέρος και σκεπασμένη  με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. μέχρι η ζύμη να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το προζύμι σε μια τρύπα που ανοίγουμε στην μέση.
χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο.
τη βανίλια, το γλυκάνισο, και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και το προζύμι.
ζυμώνοντας την ζύμη για το τσουρέκι καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα από την λεκάνη.
Αφού ολοκληρωθεί το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει θα είναι έτοιμη μόλις γίνει περίπου γίνει διπλάσια σε όγκο.
Αφού φουσκώσει την πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε το τσουρέκι
και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρομένο ταψί. Αφήνοντας για μια με δύο ώρες να φουσκώσει σκεπάζουμε με πετσέτα. Αλείφουμε  το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλίσουμε με την αμυγδαλόψιχα. Σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 C . θα είναι έτοιμο σε 40-45 λεπτά.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ




                                ΥΛΙΚΑ
 
για 5 άτομα
1 σακουλάκι μαυρομάτικα φασόλια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
Λάδι
Νερο

ΟΔΗΓΙΕΣ

βάζετε σε μια κατσαρόλα τα μαυρομάτικα με νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 45’
 Σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε λάδι και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα αφήνετε να σοταριστούν
Προσθέτετε σκόρδο, μαϊντανό,  άνηθο και τον πελτέ και τις ντομάτες και ρίχνετε 1 ποτήρι νερό. Αφήστε  τα υλικά να βράσουν και να γίνουν μια πηκτή σάλτσα  Όταν είναι έτοιμα τα φασόλια τα σουρώστε τα  ξαναβάλετε τα  στη κατσαρόλα. Ρίχνετε και τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει ανακατεύετε και τα αφήνετε να βράσουν ακόμη 10 λεπτά περίπου

ΛΑΓΟΣ, Η ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ




















ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό κρέας λαγού ή κουνελιού σε μερίδες
1 κούπα ελαιόλαδο
3  κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
3 κούπες φρέσκες ώριμες ντομάτες ή κονσέρβας πολτοποιημένες
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα κρασί κόκκινο ξερό
 2 κουταλιές ξύδι
φύλλα δάφνης
20 κόκκους πιπέρι
10 κόκκους μπαχάρι
5 σκελίδες σκόρδο
ΟΔΗΓΙΕΣ

Πλύνατε καλά τα κομμάτια του λαγού και ξεπλύνατε με ξύδι.   Ετοιμάστε     τη μαρινάτα, βάλτε μέσα τα κομμάτια του λαγού, σκεπάστε τα κι αφήστε τα στο ψυγείο 1-2- μέρες. Στο διάστημα αυτό, ανακατέψτε τα μερικές φορές.βάλτε τα κρεμμυδάκια σε νερό που       βράζει κι αφήστε τα εκτός νερό να μείνουν  καμια ώρα περίπου, για να τα καθαρίσετε πιο εύκολα. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρετε τα μέσα σ' αυτό τα κρεμμυδάκια. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντας τα καλά. Στο ίδιο λάδι, σοτάρετε το κρέας , αφού το βγάλετε από τη μαρινάτα και τα στραγγίσετε καλά. Βγάλτε  από τη μαρινάτα τα στερεά υλικά και ρίξτε τη στην κατσαρόλα με το σοταρισμένο κρέας. Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μισομαλακώσει το κρέας, 1 ώρα περίπου. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια, λίγες σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 5 φύλλα δάφνης, μερικούς κόκκους πιπέρι

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons