ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

1 γαλοπούλα περίπου 4 - 5  κιλά


ΥΛΙΚΑ 

Για τη γέμιση
1/2 κούπα ρύζι σπυρωτό
1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
τα εντόσθια (συκώτι-καρδιά κ.λπ.)
1 κούπα κάστανα (βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα)
1/2 φλιτζάνι   καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλιτζάνι. κουκουνάρι καβουρντισμένο
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
Αλάτι - λίγο πιπέρι
1/2 κούπα νερό
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Προαιρετικά μπορείτε να ψιλοκόψετε  διάφορες πιπεριές χρωματιστές για να χρωματίσει η γέμιση
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για τη γέμιση: Πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι πιπεριές και τον κιμά. Να μαραθούν καλά Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέτετε τα κάστανα, το κουκουνάρι, μαϊντανό λίγο αλάτι αντί αλάτι αν θέλετε διαλύστε στο νερό κύβο κότας για καλύτερη γεύση   και λίγο πιπέρι. Προσθέτετε το νερό και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση να γίνουν μια πηκτή μάζα, προσθέτετε και τα κυβικά ψωμιού τα ανακατέψετε  ελαφρώς να Πάι το ψωμί παντού,  τα αφήνετε  να στραγγίξουν. Σημείωση   μπορεί η γέμιση να φτιαχτή και από βραδύς και να μείνει στο ψυγείο και να είναι και έτοιμη το πρωί. Για τη γαλοπούλα:. Πλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα και την αφήνετε να στραγγίζει. Αλείψετε μέσα στην κοιλιά με αρκετό αλάτι , Γεμίζετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση στην κοιλιά και στο λαιμό  τη ράβετε και την τοποθετείτε μέσα σ' ένα ταψί, και αλείψατε την  με ελαιόλαδο βάζοντας το στήθος της προς τα πάνω. Και ελαφρώς αλατίστε  πιπερίστε την,   Βρέξετε μια λαδόκολλα με νερό και σκεπάστε την γαλοπούλα γύρο γύρο προσθέστε νερό στο ταψί. Για πικάντικες γεύσεις βάλτε στο ταψί καθαρισμένα και χοντροκομμένα κρεμμύδια σέλερι  και καρώτα, Την αφήνετε να ψηθεί στους 160 C τόσες ώρες όσες είναι και τα κιλά της περίπου. Την παρακολουθείτε κάθε 15 λεπτά μετά από μιάμιση ώρα ψησίματος,  συμπληρώνετε στο ταψί νερό, αν χρειαστεί καλό θα είναι τελειώνοντας το ψήσιμο να έχουν μείνει υγρά στο ταψί τα σουρώνομαι και με αυτά φτιάχνομαι μια  ωραία σάλτσα    (gravy)
Συνοδεύετε: Με πατάτες στο φούρνο ψητές ολόκληρες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, με γλυκοπατάτα, Σαλάτα εποχής. Και καλό κρασί   

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
 Σουρώνουμε τα υγρά από την γαλοπούλα που ψήσαμε, εάν δεν είναι αρκετά προσθέτουμε λίγο νερό με κύβο κότας ή εάν έχουμε σωμό κότας .Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση . σε ένα τηγάνι λιώνουμε λίγο βούτυρο και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε μια κουταλιά τις σούπας γεμάτη αλεύρι το σοτάρουμε να γίνει ένας πολτός ανακατεύονταν με σύρμα να μην μας σβολιάσει  προσθέτουμε τα υγρά σιγά σιγά  ανακατεύοντας να ώσπου να πυκνώσει , την ξαφρίζουμε βράζοντας για 5 λεπτά. Η σάλτσα μας τώρα έχει πάρει το χρώμα της γαλοπούλας.  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons