ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ


                               Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ
παρασκευής παραδοσιακού κοκορετσιού
Το κοκορέτσι είναι παραδοσιακό φαγητό το οποίο παρασκευάζεται από εντόσθια αρνιού και  το παρασκευάζουμε της άγιες μέρες του Πάσχα, αλλά οι Μερακλήδες το προτιμούν ποιο συχνά .Είναι ο αγαπημένος  μεζές του Έλληνα που συνοδεύετε  με κρασί μέχρι να ψηθεί το αρνί.

                                   ΥΛΙΚΑ:
3-4 αρνίσιες αντεριές
2 συκωταριές
4 λεμόνια
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
λιωμένο σκόρδο
Η Παρασκευή του κοκορετσιού γίνεται μία μέρα πριν το ψήσιμο,

              ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Σε μια λεκάνη με νερό γυρίζουμε όλα τα έντερα ένα, ένα ξεχωριστά, με την βοήθεια ενός μικρού ξύλου Θα πρέπει όλες οι ξένες ύλες  που υπάρχουν στο εσωτερικό των εντέρων να καθαριστούν προσεκτικά και σχολαστικά. Η διαδικασία αυτή είναι επίπονη πολύ σημαντική για την υγεία μας και την νοστιμιά του κοκορετσιού μας.
Αφού γυρίσουμε όλα τα έντερα και τα πλύνουμε προσεκτικά με καθαρό νερό , τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με μείγμα από χυμό λεμονιού, ρίγανη και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. πλένουμε με νερό τα εντόσθια και τα κόβουμε σε μεζέδες μετρίου μεγέθους. Τα αλατίζουμε τους βάζουμε πιπέρι, ρίγανη λιωμένο σκόρδο και τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο.

           ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΥΛΙΓΜΑ

βγάζουμε τα υλικά από το ψυγείο και ξεκινάμε το τύλιγμα.Παίρνουμε την σούβλα και περνάμε προσεκτικά και εναλλάξ τις συκωταριές στην σούβλα. ΠΧ  πνευμόνι μετά συκώτι μετά γλυκάδι κοκ. να μην τοποθετούνται ίδια μέρη κρέατος συνεχόμενα.
Αφού γεμίσουμε την σούβλα με τους μεζέδες ομοιόμορφα, ξεκινάμε το τύλιγμα .
κάποιο δεύτερο άτομο το οποίο θα γυρίζει την σούβλα σιγά, σιγά ώστε να μας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Παίρνουμε την άκρη του εντέρου και την δένουμε ένα κόμπο στην αρχή του κοκορετσιού. Στην συνέχεια ξεκινάμε να τυλίγουμε το έντερο κυκλικά γύρω, γύρω από τους μεζέδες χωρίς να σφίγγουμε υπερβολικά.
Μόλις τελειώσει το πρώτο έντερο συνεχίζουμε με το επόμενο έντερο για να συνεχίζουμε το τύλιγμα. Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να καλυφθεί όλο το κοκορέτσι  ομοιόμορφα με έντερα και να μην διακρίνονται πλέον οι μεζέδες. Κατά το τύλιγμα σφίγγουμε μέτρια τα έντερα και όχι πολύ σφιχτά διότι κατά το ψήσιμο υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα έντερα και το κοκορέτσι μας να ανοίξει.

                 ΨΗΣΙΜΟ

Μόλις τελειώσουμε το τύλιγμα του κοκορετσιού το διπλώνουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε την σούβλα όρθια σε ένα καθαρό σημείο και στο κάτω μέρος της βάζουμε ένα ταψί διότι θα βγάλει πολλά υγρά και το αφήνουμε όλη νύχτα να στραγγίζει. το ψήνουμε γυρίζοντας την σούβλα με το χέρι ή με κάποιο μοτέρ  για 1¨30 ώρα περίπου χωρίς να το αλείψουμε με τίποτα. και αυτό θα είναι ποιο γρήγορα έτοιμο από το αρνί μας. Και Χριστός Ανέστη

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons