ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ

για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι
2 κιλά σκληρό αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
150 γρ. μαγιά φούρνου
3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
10 αυγά
700 γρ. ζάχαρη
λιγο ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φακελάκι βανίλια
2 κουταλιές γλυκάνισο
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
3 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό
αμυγδαλόψιχα σε λεπτά κομμάτια

ΟΔΗΓΙΕΣ

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε αλάτι και δυο κουταλιές  του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτουμε  4 φλιτζάνια αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά.  Τοποθετούμε  την ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. μέχρι η ζύμη για το τσουρέκι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της. Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και βάζομε  το προζύμι σε μια λακκούβα που ανοίγουμε στην μέση. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο. προσθέτουμε τη βανίλια, το γλυκάνισο, και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και το προζύμι. συνεχίζουμε ζυμώνοντας την  ζύμη για καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα από την λεκάνη. Αφού το ζυμώσουμε καλά  σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει  θα είναι έτοιμο μόλις γίνει περίπου η διπλάσια σε όγκο. Τα πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρομένο  ταψί. Και τα αφήνουμε  περίπου  δύο ώρες να φουσκώσει σκεπασμένη  με μια πετσέτα. Σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 C τοποθετούμε το ταψί αφού αλείψουμε το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλίσουμε με την αμυγδαλόψιχα. θα είναι έτοιμα περίπου σε  45-50 λεπτά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons