Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 γαλοπούλα 5-6 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα βούτυρο
αλάτι, πιπέρι


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

7 κουταλιές βούτυρο
τα εντόσθια της γαλοπούλας
1/3  κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας ρύζι Καρολίνα
220 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα, σε κομματάκια
1/4 κούπας κουκουνάρια
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος
1/4 κούπας σταφίδες (προαιρετικά)

ΟΔΗΓΙΕΣ 

Αφαιρέστε τα εντόσθια από τη γαλοπούλα, πλύνατε την καλά μέσα και έξω κι αφήστε τη να στραγγίσει.
Λιώστε το βούτυρο κι ανακατέψτε το με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. από το μίγμα αυτό Αλείψτε και τρίψτε τη γαλοπούλα. Με αλάτι και πιπέρι Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους. Ετοιμάστε τη γέμιση. Πλύνατε και κόψτε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Βάλτε σε κατσαρόλα το βούτυρο, ζεστάνετε  το σε δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα τα εντόσθια, τον κιμά, το κρεμμύδι  σοτάρετέ τα καλά. Ρίξτε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι  πιπέρι. Τέλος, ρίξτε κι ανακατέψτε το ζωμό κότας. Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά κι αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πάρτε όσο χρειάζεται και γεμίστε πρώτα το στήθος της γαλοπούλας. Γυρίστε την πέτσα του λαιμού προς την πλάτη και ράψετε την στην  ράχης. Πιάστε μια - μια τις φτερούγες, γυρίστε τις προς τη ράχη και διπλώστε και δέστε τις άκρες τους κάτω από την πλάτη. Έτσι, και δεν χρειάζεται να δέσετε τις φτερούγες με το σώμα. Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το. Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει. Δέστε και στερεώστε καλά τα μπούτια με την ουρά. Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μην μείνει χωρίς νερό, όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Φτιάξτε από αλουμινόχαρτο ένα καπέλο και σκεπάστε τη γαλοπούλα έτσι, ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά του πουλιού. Βάλτε τη σε φούρνο 160 βαθμών Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της. Την τελευταία ώρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγετε από καιρό σε καιρό το φούρνο και αλείφετε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού - πορτοκαλιού και βουτύρου, χρησιμοποιώντας ένα μακρύ πινέλο. Έτσι, η πέτσα της δε θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο, γυαλιστερό, ροδοκόκκινο χρώμα. Πριν τη βγάλετε από το φούρνο, εάν το χρώμα της δεν σας ικανοποιεί, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη 15' ακόμη,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons