ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ


ΥΛΙΚΑ
2 κιλά σκληρό αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
150 γρ. μαγιά φούρνου
3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
10 αυγά
630 γρ. ζάχαρη
3 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φακελάκι βανίλια
λίγο  γλυκάνισο
λιγη μαστίχα κοπανισμένη
2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε  νερό
αμυγδαλόψιχα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε αλάτι δυο κουταλιες του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε  την ζύμη σε ζεστό μέρος και σκεπασμένη  με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. μέχρι η ζύμη να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το προζύμι σε μια τρύπα που ανοίγουμε στην μέση.
χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο.
τη βανίλια, το γλυκάνισο, και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και το προζύμι.
ζυμώνοντας την ζύμη για το τσουρέκι καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα από την λεκάνη.
Αφού ολοκληρωθεί το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει θα είναι έτοιμη μόλις γίνει περίπου γίνει διπλάσια σε όγκο.
Αφού φουσκώσει την πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε το τσουρέκι
και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρομένο ταψί. Αφήνοντας για μια με δύο ώρες να φουσκώσει σκεπάζουμε με πετσέτα. Αλείφουμε  το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλίσουμε με την αμυγδαλόψιχα. Σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 C . θα είναι έτοιμο σε 40-45 λεπτά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons