ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό αλεύρι
l ½ κούπα βούτυρο
l ½ κούπα ζάχαρη
1κούπα γαλα
6 αυγά + 1 κρόκος
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
5 κουτ. σούπας μαγιά (νωπή)
2 κουτ. σούπας μαχλέπι
κοπανισμένο
2 κουτ. σούπας ξύσμα
πορτοκαλιού ή Λεμονιού
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε λεκάνη διαλύετε τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη και μισή κούπα χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε 4-5 κουταλιές αλεύρι, ώστε να σχηματισθεί ένα μείγμα σαν κουρκούτι. Πασπαλίζετε τον χυλό αυτό με μια κουταλιά αλεύρι, σκεπάζετε με μια πετσέτα τη λεκάνη και τη βάζετε σε χλιαρό μέρος, για να ανέβει. Όταν ανέβει ρίχνετε με τη σειρά τα υλικά, όλα σε θερμοκρασία δωματίου (όχι κρύα). Πρώτα ανακατεύετε μέσα στη λεκάνη πολύ καλά το βούτυρο με ζάχαρη. Ρίχνετε το μαχλέπι, το αλάτι, το υπόλοιπο γάλα χλιαρό, το ξύσμα και τα αυγά και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε δυνατά για ένα τέταρτο περίπου. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, τη βάζετε στη λεκάνη, τη σκεπάζετε με την πετσέτα και τη βάζετε σε χλιαρό μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν ανέβει, τη ζυμώνετε και την πλάθεται σε τσουρέκια, που βάζετε σε βουτυρωμένα ταψιά. Σκεπάζετε τα ταψιά με τα τσουρέκια με την πετσέτα και τα αφήνετε να ανέβουν. Όταν είναι έτοιμα τα αλείφετε ελαφρά με τον κρόκο αυγού και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μισή ώρα περίπου.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου