Καρναβάλι στη Βραζιλία: Παρέλαση με σάμπα


Καρναβάλι στη Βραζιλία: Παρέλαση με σάμπα

Υπολογίζεται πως 300.000 άτομα ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο Ρίο Ντε Ζανέιρο για να παρακολουθήσουν το πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι του κόσμου

Αν και το «Καρναβάλι της Σάμπας» είναι τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της Βραζιλίας, δεν παύει να καθρεφτίζει την ψυχή ενός ολόκληρου λαού και θυμίζει όσο κανένα άλλο αρχαίες παγανιστικές τελετές.

Οι Βραζιλιάνοι ξεχνούν για λίγο τη φτώχεια, τις έγνοιες και τη μίζερη καθημερινότητα και ξεφαντώνουν χορεύοντας σάμπα.
Την περίοδο του Καρναβαλιού οι κάτοικοι του Ρίο γιορτάζουν με κέφι σε δρόμους και πλατείες.
Την περίοδο του Καρναβαλιού οι κάτοικοι του Ρίο γιορτάζουν με κέφι σε δρόμους και πλατείες.

Το μοναδικό άγχος που επιτρέπουν στον εαυτό τους την περίοδο του καρναβαλιού έχει να κάνει με την... εμφάνισή τους στην παρέλαση και το βραβείο που διεκδικούν όλοι. Επί τέσσερις μέρες και νύχτες ο κόσμος ξεχύνεται χορεύοντας στους δρόμους.

Σημείο αναφοράς το περίφημο Sambodrome, ένα τεράστιο στάδιο που δημιουργήθηκε ειδικά για τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Εδώ γίνεται και η περίφημη παρέλαση των σχολών της σάμπας, όπου κάθε ομάδα εστιάζει την παρουσίασή της σε ένα συγκεκριμένο θέμα, ιστορικό γεγονός, μύθο ή πρόσωπο. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η παρέλαση που γίνεται στην Avenida Rio Branco.

Η προετοιμασία των σχολών, οι περισσότερες των οποίων αποτελούνται από φτωχούς Βραζιλιάνους των υποβαθμισμένων περιοχών του Ρίο, κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο! Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 300.000 άτομα ταξιδεύουν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν το πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι του κόσμου.
Ρίο ντε Ζανέιρο. Από την κορυφή του Corcovado θα απολαύσετε πανοραμική θέα στην πόλη και τις διάσημες παραλίες.
Ρίο ντε Ζανέιρο.
Από την κορυφή του Corcovado θα απολαύσετε πανοραμική θέα στην πόλη και τις διάσημες παραλίες.

Αξίζει να κλέψετε λίγο χρόνο από τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού για να επισκεφθείτε τα δύο αξιόλογα μουσεία της πόλης. Το Εθνικό Μουσείο είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο με εκπληκτική θέα στους βασιλικούς κήπους και περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες εκθεμάτων όπως απολιθώματα δεινοσαύρων, δείγματα μετεωριτών αλλά και ενδιαφέροντα κεραμικά της προ-κολομβιανής περιόδου.

Το Μουσείο Τέχνης διαθέτει αξιόλογες συλλογές Βραζιλιάνων καλλιτεχνών. Φυσικά δεν θα παραλείψετε την εκδρομή στο Corcovado, το εντυπωσιακό βουνό που υψώνεται πάνω από την πόλη και προσφέρει πανοραμική θέα στο Ρίο και στα περίχωρα. Εκεί βρίσκεται το σήμα κατατεθέν του Ρίο Ντε Ζανέιρο, το τεράστιο άγαλμα του «Λυτρωτή Ιησού» που απλώνει τα χέρια του σαν να προσπαθεί να προστατέψει την πόλη ολόκληρη.
Το Σάο Πάολο είναι σήμερα η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας και θεωρείται πολιτιστικό κέντρο της χώρας.
Το Σάο Πάολο είναι σήμερα η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας και θεωρείται πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Ο σφυγμός της πόλης χτυπά στις παραλίες, που είναι ο αγαπημένος τόπος συγκέντρωσης των ντόπιων.

Ξεφάντωμα σε Ιπανέμα και Κόπα Καμπάνα

Η Copacabana, όπου κυριαρχούν τα οικοδομήματα του περασμένου αιώνα είναι η αγαπημένη των τουριστών και της εύπορης τάξης. Στην αχανή Ipanema, που είναι η αγαπημένη της νεολαίας, τα γυμνασμένα κορμιά και οι σέξι εμφανίσεις κλέβουν την παράσταση.

Εκεί που τελειώνουν οι παραλίες αρχίζει η ρομαντική γειτονιά της Santa Teresa με τις βίλες των πλουσίων που συναγωνίζονται μεταξύ τους σε πρωτοτυπία και εκκεντρικότητα. Φλωρεντινά παλάτια, δίπλα σε πύργους με πολεμίστρες και σαλέ ελβετικού τύπου σχηματίζουν ένα μοναδικό σκηνικό που ξεπερνάει κάθε φαντασία.
Στο καρναβάλι του Σάο Πάολο υπάρχει ζωντανή μουσική από τοπικά συγκροτήματα, ενώ οι χοροί των μεταμφιεσμένων κρατάνε μέχρι το πρωί.
Στο καρναβάλι του Σάο Πάολο υπάρχει ζωντανή μουσική από τοπικά συγκροτήματα, ενώ οι χοροί των μεταμφιεσμένων κρατάνε μέχρι το πρωί.

Το σύνθημα της έναρξης των εκδηλώσεων του καρναβαλιού δίνει η Banda de Ipanema, η ιστορική καρνιβαλική ομάδα. Οι μέρες που ακολουθούν έχουν ένα γεμάτο πρόγραμμα με παρελάσεις στους δρόμους και πάρτι μεταμφιεσμένων στα night club της πόλης. Τα καλύτερα πάρτι γίνονται την Παρασκευή, το Σάββατο και την Τρίτη.

Κορυφαίο θεωρείται το gala που πραγματοποιείται το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Copacabana Palace. Εκεί θα συναντήσετε τον δήμαρχο της πόλης, μέλη της υψηλής κοινωνίας, αλλά και προσωπικότητες της σύγχρονης ζωής όπως ποδοσφαιριστές και μοντέλα.
Σάο Πάολο. Οι εκκεντρικές εμφανίσεις δίνουν μια πικάντικη νότα.
Σάο Πάολο. Οι εκκεντρικές εμφανίσεις δίνουν μια πικάντικη νότα.

Το κλείσιμο των εκδηλώσεων γίνεται με την τελευταία εμφάνιση της Banda de Ipanema και ένα φαντασμαγορικό πάρτι όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά τις πιο ενδιαφέρουσες μεταμφιέσεις, τα πιο εξωτικά κοστούμια.

ΣAO ΠΑΟΛΟ
Σε αυθεντική ατμόσφαιρα

Το καρναβάλι του Σάο Πάολο δεν είναι τόσο διάσημο όσο αυτό του Ρίο, αλλά είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα και να απολαύσετε μια ατμόσφαιρα περισσότερο αυθεντική και λιγότερο τουριστική. Κάθε βράδυ υπάρχει ζωντανή μουσική από τοπικά συγκροτήματα και οι χοροί των μεταμφιεσμένων κρατάνε μέχρι το πρωί. Εκτός όμως από τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, το Σάο Πάολο είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες βραζιλιάνικες πόλεις.
Στο κέντρο του Σαλβαδόρ θα συναντήσετε τα περισσότερα δείγματα αποικιακής αρχιτεκτονικής της Βραζιλίας.
Στο κέντρο του Σαλβαδόρ θα συναντήσετε τα περισσότερα δείγματα αποικιακής αρχιτεκτονικής της Βραζιλίας.

Χτισμένη τον 16ο αιώνα ως ιεραποστολικό κέντρο, εξελίχθηκε γρήγορα σε κέντρο εμπορίου, ενώ σήμερα θεωρείται πολιτιστικό κέντρο της χώρας, πατρίδα σπουδαίων μουσικών και καλλιτεχνών. Ανάμεσα στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται πολλά δημόσια κτίρια που αντικατοπτρίζουν τη μεγαλοπρέπεια του 19ου αιώνα.

ΜΠΑΪΑ
Βραζιλιάνικοι ρυθμοί σε αφρικανικούς ήχους

Ενα συναρπαστικό και ιδιαίτερο καρναβάλι πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Μπάια. Πριν από τρεις αιώνες το Σαλβαδόρ ήταν το κέντρο του εμπορίου των Αφρικανών σκλάβων.
Στο καρναβάλι του Σαλβαδόρ ζωντανεύουν έθιμα και παραδόσεις από το μακρινό παρελθόν της Βραζιλίας.
Στο καρναβάλι του Σαλβαδόρ ζωντανεύουν έθιμα και παραδόσεις από το μακρινό παρελθόν της Βραζιλίας.

Ακόμα και σήμερα η πόλη διατηρεί πολλά στοιχεία της αφρικανικής κουλτούρας και οι υπαίθριες αγορές τροφίμων θυμίζουν αυτές της Σενεγάλης και της Νιγηρίας. Στο καρναβάλι ζωντανεύουν έθιμα και παραδόσεις από το μακρινό παρελθόν. Στη μουσική και στον χορό οι βραζιλιάνικοι ρυθμοί συναντούν τους αφρικανικούς ήχους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση των θρησκευτικών ομάδων που είναι γνωστές ως Afoxe.

Στο Σαλβαδόρ έχει επιβιώσει η θρησκεία Candomble, που έχει τις ρίζες της στην Αφρική και οι τελετουργίες υμνούν τη φύση με χορό και μουσική. Ενα από τα πιο γνωστά γκρουπ είναι οι «Filhos de Gandhi» (δηλ. οι γιοι του Γκάντι).
Η παρέλαση των σχολών της σάμπα που πραγματοποιείται στο Σαμποδρόμιο αποτελεί την κορύφωση του καρναβαλιού στο Ρίο.
Η παρέλαση των σχολών της σάμπα που πραγματοποιείται στο Σαμποδρόμιο αποτελεί την κορύφωση του καρναβαλιού στο Ρίο.

Ντυμένοι με λευκές κελεμπίες και γαλάζια τουρμπάνια παίζουν μουσική με τύμπανα, που όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες μπορεί να ξεσηκώσει και πεθαμένους!

Εκτός όμως από τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού αξίζει να περιπλανηθείτε στο κέντρο του Σαλβαδόρ όπου θα συναντήσετε τα περισσότερα δείγματα αποικιακής αρχιτεκτονικής της Βραζιλίας. Αλλωστε το Σαλβαδόρ είναι η παλαιότερη πόλη της Βραζιλίας και υπήρξε για δύο χρόνια πρωτεύουσα της χώρας πριν παραδώσει το 1763 τον τίτλο στο Ρίο.
πηγή από  http://www.ethnos.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons