Υλικά
300 γρ. φακές ψιλές
3 κρεμμύδια ξερά,
ψιλοκομμένα
1 ένα παραδοσιακό
ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
2 Κύβος Knorr Ζωμός
2 φρέσκες
ντομάτες, τριμμένες
Ή 1 κουταλιά σούπα πελτές ντομάτας ή Pummarò
Ένα κεφάλι σκόρδο,
Ένα κλωνάρι δεντρολίβανο
Μερικά κλωνάρια μαϊντανό και σέλινο ψιλοκομμένα, Κ, ρίγανη φρέσκια εάν έχετε
Αλάτι, πιπέρι καυτερή πιπεριά
Ένα παραδοσιακό ποτήρι κρασιού ξύδι
Οδηγίες
1ον Σε
ένα λίτρο νερό βράζουμε της φακές για (3) τρία λεπτά της σουρώνομαι πλένουμε με
κρύο νερό να φύγει η μαύρισμα τους μένουν στο σουρωτήρι .
2ον Σε
μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα ¾ από το ελαιόλαδο
τα
ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ένα τρίτο ( 1/3 )σκόρδο από το κεφάλι
σκόρδου. Τα σοτάρουμε να μαραθούν και
προσθέτουμε το ποτήρι με το ξύδι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα ώσπου σχεδόν
εξατμιστεί το ξύδι, προσθέτουμε κατά προτίμηση την τριμμένη ντομάτα εάν προτιμήσουμε μπελτέ ή Pummarò συνεχίζουμε το σοτάρισμα με τον τρόπο αυτόν
δίνει πιο πολύ κόκκινο χρώμα . η
τριμμένη ντομάτα θέλει ποιο πολύ
σοτάρισμα .
3ον προσθέτουμε (1) ένα λίτρο νερό κατά προτίμηση καυτό νερό της φακές τα υπόλοιπα σκόρδα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
μισή καυτερή πιπεριά ή λίγο πιπέρι , μια
κουταλιά του γλυκού κοφτή αλάτι, εάν
προτιμήσετε κύβο knorr να μην ρίξετε αλάτι
ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης τον δεντρολίβανο , τον ψιλοκομμένο μαϊντανό
και το σέλινο , την ρίγανη ,το νερό να σκεπάζει καλά όλα τα υλικά , τα αφήνουμε
να βράζουν μετά από μισή ώρα κοιτάζουμε την γεύση του αλατιού και το νερό μήπως
χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό (πάντα καυτό)
Συνεχίζουμε το βράσιμο πάντα σκεπασμένες και σε χαμηλή
εστίας φωτιάς . θέλουν μια ώρα και (15)
δεκαπέντε λεπτά περίπου ώσπου να βράσουν (10 λεπτά
πριν βράσου προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο )
Σερβίρετε ζεστή Κατά
το σερβίρισμα προσθέστε στο κάθε πιάτο
μια κουταλιά της σούπας ελληνικό ελαιόλαδο
δίνει μια ιδιαίτερη νόστιμα.
Σερβίρετε κατά προτίμηση, με ελιές καλαμών, παστές
σαρδέλα ,ρέγκα καπνιστή ,και καλό φρέσκο ψωμί και καλή όρεξη
Η μαγειρική είναι μεράκι και φαντασία
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου