ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Θεοφάνεια στην Ελλάδα


Θεοφάνεια στην Ελλάδα είναι γνωστή ως Θεοφ ένα ΝΙΑ ή Φώτα. Ο πρώτος αγιασμός των Θεοφανείων (Ο Διαφωτισμός) λαμβάνει χώρα στην εκκλησία την παραμονή των διακοπών. Στη συνέχεια, ο ιερέας πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι που κατέχουν ένα σταυρό και ένα υποκατάστημα βασιλικό. Καθώς περπατά μέσα σε κάθε σπίτι, χρησιμοποιεί το βασιλικό για να πασπαλίζουμε (ευλογεί) όλους τους χώρους του σπιτιού.
Ένα παλιό έθιμο στην Κρήτη, η οποία είναι σχεδόν ξεχασμένο σήμερα, ήταν η προετοιμασία της fotokoliva (βρασμένο σιτάρι με αρακά) την παραμονή των Θεοφανίων. Η fotokoliva είχε φάει από τον λαό, αλλά τροφοδοτείται επίσης για τα ζώα τους, η οποία πιστεύεται ότι ασφαλίζει την καλή υγεία και τύχη στο σπίτι.
Ο μεγάλος αγιασμός γίνεται την επόμενη ημέρα, 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Φώτων στην Ελλάδα.
Μια μεγάλη πομπή σχηματίζεται και ακολουθεί ό, τι δρόμο που οδηγεί σε ένα όργανο του νερού - τη θάλασσα, ένα ποτάμι ή ακόμα και μια δεξαμενή. Μέχρι μπροστά από την πομπή είναι οι εικόνες χερουβείμ, που ακολουθείται από τους ιερείς ντυμένοι με καλύτερο μεγαλείο των διακοπών τους, τότε οι VIPs, που ακολουθείται από όλους τους ανθρώπους. Στις μεγαλύτερες πόλεις, η πομπή γίνεται πιο περίτεχνα με την προσθήκη της μουσικής και των στρατιωτικών σωμάτων.
Στο τέλος της τελετής αγιασμού ένας ιερέας πετάει ένα σταυρό μέσα στο νερό, έτσι ευλογία των υδάτων.
Στη συνέχεια, αυτοί που τολμούν - κυρίως τους νεότερους ανθρώπους του χωριού - άλμα στην συνήθως παγωμένο νερό και να ανταγωνίζονται στην ανάκτηση του σταυρού. Αυτός που φέρνει το σταυρό στην επιφάνεια θα έχουν καλή τύχη και υγεία για ολόκληρο το έτος.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons